Despre Sfânta Liturghie Tridentină

NewImage-12.png
În recent apăruta colecție de predici și cuvântări ale Papei Francisc din perioada de dinainte de alegerea sa ca Succesor al Sf. Petru – colecție editată de Pr. Antonio Spadaro, SJ și intitulată Nei tuoi occhi è la mia parola (Cuvântul meu este în ochii tăi) – apare următoarea declarație a Sfântului Părinte referitoare la Sfânta Liturghie Tridentină:
Missa latină? ‘Doar o excepție’, clarifică Papa: ‘Papa Benedict a făcut un gest corect și generos, pentru a veni în întâmpinarea unor grupuri și persoane nostalgice și care s-au îndepărtat’. […] Aceasta este însă o excepție.

CARDINALUL RAYMOND BURKE ȘI MARELE LITURGHIST DOM NICOLA BUX CONTRAZIC AFIRMAȚIA PAPEI FRANCISC

Într-un interviu publicat la 24 noiembrie a.c. în cotidianul italian La Fede Quotidiana, Cardinalul Raymond Burke, unul dintre cei mai mari experți în drept canonic din ziua de astăzi, respinge clar opinia Papei Francisc în ceea ce privește Sfinta Liturghie Tridentină:
La Fede Quotidiana: În noua carte a Părintelui Spadaro, Nei tuoi occhi è la mia parola, Papa Francisc califică ritul roman tradițional drept o ‘excepție’. Ce părere aveți?
Cardinalul Burke: Că el nu este o excepție. Aceasta este liturghia veacurilor și, prin urmare, ea nu poate fi ignorată și se bucură de aceeași cinstire. Defapt, ajunge să citești Motu proprio [Summorum Pontificum – n.t.] al Papei Benedict al XVI-lea, care este foarte clar.
În același sens s-a exprimat și marele liturghist Dom Nicola Bux, într-un interviu recent publicat în La Fede Quotidiana:
La Fede Quotidiana: Dom Nicola, este ritul roman tradițional o excepție?
Dom Nicola Bux: Nu asta este ceea ce scrie în Motu proprio al Papei Benedict al XVI-lea. Dimpotrivă, acolo se poate citi explicit că ambele rituri se bucură de aceeași cinstire. Aceasta este ceea ce scrie Papa, nu eu. De aceea, nu putem spune, cu documentul în mână, că ar fi vorba de o excepție, decât dacă s-ar dori să se ajungă la o concluzie contrară celor afirmate în documentul Papei [Benedict al XVI-lea].
La Fede Quotidiana: Atunci de unde vine această “excepție”?
Dom Nicola Bux: Nu știu. Probabil ne aflăm aici în domeniul interpretărilor, care însă nu sunt confirmate de documentul Papei Benedict al XVI-lea, [singurul] care contează.
La Fede Quotidiana: Ritul roman tradițional: în ultima vreme, mulți tineri i se apropie cu interes. De ce?
Dom Nicola Bux: Pot să confirm faptul că există un interes reînnoit, în special printre tineri. Sunt de părere că acest lucru are de-a face cu faptul că există o nevoie de misticism, o calitate pe care ritul tradițional o păstrează și o încurajează. Bineînțeles, trebuie adăugat că acest rit nu deține monopolul asupra misticismului, și că și în ritul tradițional se poate celebra într-un mod neglijent.

Comentarii închise la Despre Sfânta Liturghie Tridentină

Din categoria Informatii

Comentariile nu sunt permise.